8 stycznia 2012

Z owsianymi płatkami keks razowy

Składniki (forma keksowa o wymiarach około 9cmx30cm):

1 szklanka rodzynek
1 szklanka suszonej żurawiny
10 suszonych śliwek, pokrojonych w kosteczkę
10 suszonych daktylów, pokrojonych w kosteczkę
1/2 szklanki płatków migdałów, pokruszonych
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 - 100 g drobno posiekanej ciemnej czekolady
1/3 szklanki brandy
1/3 szklanki soku pomarańczowego
3 łyżki dżemu pomarańczowego
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki razowej pszennej
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 płaskie łyżeczki sody
3 jajka
100 g masła, roztopionego

Na polewę:

100 g białej czekolady
1/4 szklanki suszonej żurawiny
1/4 szklanki skórek pomarańczowych i cytrynowych
kilka łyżek mleka

Wykonanie:

Najpierw przygotować bakalie: do garnka wlać alkohol i sok pomarańczowy, podgrzać. Gdy będzie gorący odstawić z ognia, dodać wszystkie bakalie oprócz czekolady, wymieszać i odstawić na pół godziny do nasączenia, w międzyczasie przemieszać i docisnąć.
Dodać dżem pomarańczowy, miód, cynamon i wanilię, wymieszać. Dodać czekoladę i odstawić.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę keksową posmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do dużej miski wsypać mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę, wymieszać. Jajka roztrzepać i wymieszać z roztopionym masłem, następnie wlać do bakalii i wymieszać. Wszystko dodać do miski z sypkimi składnikami i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika (na kratkę, do środkowej części). Piec przez 40 - 45 minut. Wyjąć, dokładnie ostudzić. Trzymać zawinięty w folię aluminiową, można zamrozić pokrojony na plastry lub w całości.
Polewa: w rondelku roztopić czekoladę ciągle mieszając na malutkim ogniu, odstawić z ognia, dodać bakalie, wymieszać. Wlewać stopniowo (po łyżce) mleko mieszając aż powstanie gładka polewa. Polać po cieście (można odczekać aż polewa zacznie gęstnieć). Polewa zastyga całkowicie po około 3 godzinach.

Smacznego!
J.
Źródło - Blondies in the Kitchen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.