sobota, 28 stycznia 2012

Zapiekana owsianka z ricottą


Składniki (1 porcja):

2 łyżki płatków owsianych
po łyżce płatków jęczmiennych i żytnich
8 łyżek mleka
białko jaja
szczypta soli
100g miękkiej ricotty
łyżeczka miodu
łyżka mielonych migdałów
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
esencja waniliowa
kilka siekanych migdałów i 1/2 łyżeczki miodu na wierzch
olej do wysmarowania naczynia

Wykonanie:

Płatki zalewamy mlekiem i wstawiamy na noc pod przykryciem do lodówki. Mieszamy rano z ricottą, łyżeczką miodu, mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia, esencją waniliową. Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, łączymy delikatnie z resztą składników. Wlewamy do wysmarowanego naczynia do zapiekania. Posypujemy siekanymi migdałami i polewamy 1/2 łyżeczki miodu. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Jemy ciepłą.
Smacznego!


Źródło - Kulinarne Igraszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...