17 lutego 2012

Jabłkowe crumble z migdałami i owsianymi płatkami

Składniki (ok.4 porcji):

5 jabłek (użyłam granny smith i gala)
1 łyżka wody
2 łyżki cukru
75 gramów mąki
75 gramów zmielonych na mąkę migdałów
30 gramów płatków owsianych
2 łyżeczki cynamonu
(lubię, jak jest go dużo)
75 gramów cukru
75 gramów zimnego masła
lody waniliowe, kremówka, bądź waniliowy custard do podania

Wykonanie:

1. Obierz jabłka. Oczyść je z gniazd nasiennych i pokrój na spore kawałki.
2. Na średnim ogniu smaż jabłka z wodą i dwiema łyżkami cukru. Gotowe jabłka mają zachować swój kształt, ale być już miękkie. Doprowadzenie owoców do takiego stanu zajęło mi około 20 minut.
3. W międzyczasie przygotuj litrowe naczynie żaroodporne i rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
4. W misce połącz ze sobą masło, mąkę, migdały i cynamon. Nie staraj się wyrabiać ciasta, a jedynie doprowadź do połączenia się składników. Im mniej będzie się wyrabiać kruszonkę, tym będzie bardziej chrupiąca. Kruszonka ma wyglądać podobnie do "bułki tartej" ze świeżego chleba. Na sam koniec dodaj płatki owsiane i 75 gramów cukru. Połącz składniki.
5. Przełóż jabłka do naczynia. Posyp je równomiernie kruszonką.
6. Piecz około 30 - 35 minut. Do zarumienienia się kruszonki.
7. Podawaj na ciepło z lodami, kremówką lub z custard.



Źródło - Przepisy Aleksandry
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.