2 lutego 2012

Owsiana tarta malinowa


Składniki:

200g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
30g błyskawicznych płatków owsianych
120g cukru
1 torebka cukru waniliowego
3 jajka
4 łyżki mleka
100g miękkiego masła lub margaryny
200ml śmietany kremówki

Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki (z wyjątkiem kremówki) i zmiksować na gładkie ciasto. Ciasto wyłożyć na okrągłą formę (średnica 28cm) i równo rozsmarować. Na wierzchu ułożyć maliny. Piec 35 - 40 minut w temp. 160st.C (termoobieg) lub 180st.C (górna/dolna grzałka). Na jeszcze gorące ciasto wyłożyć łyżką śmietanę kremówkę. Nie martwcie się, że ciasto będzie "pływało" w śmietanie - cała się wchłonie, a dzięki temu ciasto będzie pulchne i wilgotne!

Zapraszam do skosztowania;)

Źródło - Rozkosze Podniebienia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.