piątek, 10 lutego 2012

Owsiane batoniki bakaliowe II

Składniki (ok.12 sztuk):

1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
pól szklanki migdałów
1/4 szklanki sezamu
1/4 szklanki słonecznika
1/4 szklanki wiórków kokosowych.
1 szklanka suszonych daktyli, pokrojonych
pół szklanki rodzynek
1/4 szklanki oliwy
3-4 łyżki miodu
1 łyżeczka aromatu waniliowego

Wykonanie:

Płatki owsiane, sezam, słonecznik i wiórki wymieszać ze sobą, odstawić. W malakserze zmiksować migdały, daktyle, rodzynki, oliwę, miód i aromat na gładką pastę. Wymieszać suche składniki z mokrymi (ja to robiłam też malakserem). Ciasto powstanie sztywne i twarde, należy wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkować na prostokąt o wysokości 1cm (kształt jest istotny, żeby później łatwo wyciąć batoniki). Piec przez 15 minut w 175 stopniach. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia, a następnie pokroić na batoniki. Przechowywać je w szczelnym pojemniku.

Smacznego!
J.


Źródło - Blondies in the Kitchen

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...