4 lutego 2012

Owsiane bułeczki pełnoziarniste z czekoladą

Składniki (ok.12 sztuk):

7g suszonych drożdży
3/4 szklanki ciepłej wody
pół szklanki błyskawicznych płatków owsianych, zmiksowanych (lub mąki owsianej)
pół szklanki mąki pełnoziarnistej
1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
2 łyżki masła, rozpuszczonego
1 jajko
1 i 3/4 - 2 i 1/4 szklanki mąki
4 kostki gorzkiej czekolady (u mnie 70% z malinami), posiekanej

Do posmarowania:

1 jajko
łyżka mleka

Na kruszonkę:

20g masła, miękkiego
30g mąki pełnoziarnistej
30g ciemnego brązowego cukru

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie. Wlać do miski od malaksera, dodać płatki owsiane, mąkę pełnoziarnistą, cukier, masło, jajko i 1 szklankę mąki. Miksować na średniej prędkości, na gładką masę. Następnie stopniowo dodawać pozostałą mąkę, aż ciasto będzie miękkie i prawie nieklejące. Wsypać czekoladę i chwilę miksować, aż równo się rozprowadzi. Wyjąć,ugniatać kilka minut. Odłożyć do miski wysmarowanej oliwą. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - na około 1 godzinę. (Należy się nie dziwić jak w ciepłym miejscu czekolada nam się trochę roztopi. ;))
Ciastko lekko ugnieść, podzielić na 12 części. Z każdej uformować kulkę i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Palcami wyrobić kruszonkę. Każdą bułeczkę posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec 10-15 minut, aż będą złoto-brązowe. Wyjąć, odczekać kilka minut, po czym studzić na kratce.

Smacznego!
J.

Źródło - Blondies in the Kitchen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.