23 lutego 2012

Owsiane ciasteczka orzechowo-jabłkowe


Składniki (na 16 ciasteczek o średnicy ok.7cm):

1 szklanka płatków owsianych (zwykłych)
1 szklanka otrębów owsianych lub pszennych
1 szklanka mąki orzechowej
1/5 szklanki cukru (u mnie cukier trzcinowy) - lub wg upodobań
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
10dkg posiekanych niezbyt drobno orzechów ziemnych (u mnie prażone bez 
soli i tłuszczu)
10dkg rodzynek
1 szklanka domowych, wekowanych tartych jabłek
1/4 szklanki oleju
szczypta soli
16 migdałów lub dowolnych orzechów

Wykonanie:

Suche składniki wymieszać w misce. dodać przetarte jabłka, olej i jajko. W razie konieczności, jeśli masa po wymieszaniu jest zbyt gęsta, dodać odrobinę wody lub soku z jabłek. Zostawić na ok. 15 minut, aby rodzynki wchłonęły wilgoć. Nabierać łyżką porcje masy i mokrymi dłońmi formować kulki (do nabierania masy idealnie sprawdza się łyżka do lodów - dzięki temu ciasteczka są zawsze równych rozmiarów). Układać je na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, lekko spłaszczać, w środek wcisnąć migdał (lub orzech) i piec przez około 20 minut w temperaturze 180ºC. (Mój piekarnik lubi przypalać, więc na ostatnie 5 minut przykryłam ciasteczka folią aluminiową.) Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Źródło - Kulinarna Pasja
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.