13 lutego 2012

Pełnoziarnisty chleb z płatkami owsianymi

(poniższy przepis w niezmienionej formie wraz z fotografią pochodzą ze strony Cafe Babilon - zapraszamy na bloga autorki! :])


Składniki:

5dkg drożdży
1/2 l mleka
1 szklanka płatków owsianych
1/2kg mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
+ olej do posmarowania blachy

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć, dodać mleko (w przepisie nie było informacji o temperaturze, więc dałam zimne) oraz płatki. Dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Dosypać mąkę, sól oraz cukier i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem (ja dodatkowo wysypałam formę płatkami) i odstawić ponownie w ciepłe miejsce na jakieś pół godziny - tego nie było w tym przepisie.

Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć w formy i przełożyć na kratkę piekarnikową. Zostawić do ostudzenia.

Źródło - Cafe Babilon
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.