13 lutego 2012

Pieczone jabłka pod owsianą kruszonką

(poniższy przepis w niezmienionej formie wraz z fotografią pochodzą ze strony Cafe Babilon - zapraszamy na bloga autorki! :])


Składniki:

3/4 szklanki mąki
125 g masła
1 szklanka płatków owsianych
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
ponad kilogram jabłek
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Mąkę utrzeć z masłem, solą i 1/4 szklanki brązowego cukru (pozostały cukier idzie do jabłek). Dodać płatki, dokładnie wymieszać i odstawić do zamrażarki.

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić (na plasterki lub w kostkę) i skropić sokiem z cytryny. Dodać resztę cukru oraz cynamon i wymieszać.

Jabłka wyłożyć na naczynia żaroodpornego (tortownica lekko przeciekła...), na wierzchu rozłożyć kruszonkę - należy ją rozkruszyć rękoma.

Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 50 minut.

Źródło - Cafe Babilon
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.