piątek, 10 lutego 2012

Z owsianymi płatkami i marchewką pszenne bułeczki

Składniki (ok.10-12 sztuk):

300ml letniej wody
7g suchych drożdży lub 14 g świeżych
1/2- 1 łyżeczka soli
450g mąki pszennej chlebowej (zastąpiłam 300g mąki pszennej i 150g mąki pszennej razowej)
50g płatków owsianych
1 łyżka oleju rzepakowego (ja dałam oliwę z oliwek)
100g marchewki startej na drobnych oczkach

Wykonanie:

Wodę mieszamy z drożdżami, solą i 300g mąki ( ze świeżymi drożdżami robimy najpierw rozczyn). Wyrabiamy chwilę, następnie dorzucamy płatki owsiane i oliwę, znowu wyrabiamy. Na koniec dodajemy marchewkę i resztę mąki. Zagniatamy ciasto podsypując mąką lub dolewając wody, gdy będzie trzeba. Ciasto ma być elastyczne i gładkie, wtedy formujemy kulę, wkładamy w miskę, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
Po tym czasie zagniatamy chwilę ciasto i formujemy bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy mąką. Odstawiamy jeszcze na 30 min do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni, wkładamy bułeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut, aż się przyrumienią. Studzimy na kratce.

Smacznego;)


Źródło - During the Free Time

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...