sobota, 25 lutego 2012

Zimowa owsianka z jabłkiem i miodem


Składniki:

3 łyżki płatków owsianych; polecam Bio
łyżka otrębów owsianych
200ml mleka
małe jabłko lub pół dużego
łyżeczka miodu + do polania
1/5 łyżeczki przyprawy korzennej/cynamonu
szczypta soli
płatki migdałów

Wykonanie:

Płatki owsiane i otręby zalać gorącą wodą do ich poziomu.Przykryć talerzykiem i odczekać 3-4 minuty, aż wchłoną cały płyn.
Mleko zagotować.Dodać płatki, szczyptę soli i przyprawę. Gotować ok.2 minut.
Po tym czasie dodać starte jabłko (nigdy nie obieram jabłek, za wyjątkiem szarlotki ;) nie ujmujmy sobie cennych składników), miód i gotować na małym ogniu 5 minut do uzyskania pożądanej konsystencji.
Przekładamy do ulubionej miseczki, posypujemy płatkami migdałów i polewamy odrobiną miodu; u mnie wielokwiatowy.
Lubię owsiankę gęstą,ale nie budyniową. Taką wyśrodkowaną, najlepiej lekko ostygniętą.
Smacznego!

Źródło - Niezapominajka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...