sobota, 3 marca 2012

Bananowe placuszki z płatkami owsianymi


Składniki:

duży, dojrzały banan
3 łyżki płatków owsianych
jajko, najlepiej duże
łyżka fruktozy
2 - 3 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół szczypty soli
ew. oliwa lub olej

Wykonanie:

Płatki owsiane zalać ok. 1/3 szklanki wrzątku i odstawić do napęcznienia. Wymieszać z rozgniecionym bananem, jajkiem, fruktozą, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać tyle mąki, aby masa była dość gęsta. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością tłuszczu i smażyć placuszki na obu stronach [smażyłam na teflonie, bez tłuszczu].
Najlepiej smakują na ciepło.
Podawać z ulubionymi dodatkami. Mnie najbardziej smakowały bez żadnych dodatków, bo placuszki są same w sobie słodkie (fruktoza i banan w składnikach).


Źródło - Bake&Taste

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...