sobota, 10 marca 2012

Owsiana granola klasyczna

Składniki:

2 szklanki zwyczajnych płatków owsianych
pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanki płatków ryżowych
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
90g puree jabłkowego (może też być gruszkowe lub brzoskwiniowe)
80g miodu
90g jasnego brązowego cukru
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 szklanka migdałów
pół szklanki ziaren dyni
pół szklanki suszonej żurawiny
pół szklanki rodzynek

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni, blaszkę wyłożyć papierem. W dużej misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, płatki ryżowe, cynamon i sól. W drugiej misce wymieszać puree, miód, cukier, olej i aromat. Połączyć suche składniki z mokrymi i wymieszać dokładnie. Wyłożyć mieszaninę na blaszkę, rozłożyć równo, a palcami postarać się uformować "kulki granolowe". porobić odstępy między "kulkami", aby powietrze mogło dobrze krążyć i suszyć granolę. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut.
Wyjąć, poodwracać na drugą stronę i dodać migdały oraz dynię. Piec kolejne 30-40 minut, aż wszystko będzie kompletnie suche i złoto-brązowe. Wyjać, odstawić do ostygnięcia. Dodać żurawinę i rodzynki. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Smacznego!
J.


Źródło - Blondies in the Kitchen

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...