23 marca 2012

Owsiana granola 'Marzenie Wiewiórki'


Składniki:

>suche
szklanka płatków owsianych
3/4 szklanki ziaren gryki (kasza gryczana niepalona)
3/4 szklanki quinoa (lub kaszy jaglanej)
po dużej garści: orzeszków ziemnych, migdałów, orzechów laskowych i orzechów włoskich
spora szczypta soli

>mokre
3 duże łyżki masła orzechowego
2-3 łyżki miodu
ok. 1/2 szklanki gorącej wody

Wykonanie:

Suche składniki mieszamy w misce. Mokre miksujemy na jednolity “sos”. Wlewamy do suchych i mieszamy dokładnie, tak żeby słodki sos dotarł do wszystkich zakamarków ;) Wykładamy na blachę do pieczenia posmarowaną olejem lub przykrytą pergaminem albo matą silikonową. Pieczemy 45 minut w 160 stopniach. Mniej więcej co 15 minut mieszamy, żeby całość równo się upiekła i zrumieniła. Studzimy i przechowujemy w zamkniętej puszcze lub słoiku.



Źródło - Z Pamiętnika Wegetarianki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.