3 marca 2012

Owsiana granola orzechowa


Składniki:

400g płatków owsianych (zwykłych, górskich)
75g nasion lub pestek (dyni, słonecznika, sezamu)
200g orzechów (nerkowca, włoskich, laskowych, pekanów, brazylijskich, migdałów)
200g miodu
110g rozpuszczonego masła
250g suszonych owoców (u mnie figi, daktyle, żurawina)

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 150 stopni C. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki oprócz suszonych owoców. Dużą płaską blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i na nim rozłożyć granolę. Piec 30 minut. Co 10 minut przemieszać granolę, żeby równomiernie się upiekła. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Dodać suszone owoce i wymieszać. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Moja granola przypiekła się trochę zbyt mocno, zwracajcie więc na nią baczniejszą uwagę przez ostatnie 10 minut pieczenia, bo może się okazać gotowa nieco wcześniej. Wszystko zależy od piekarnika :)


Źródło - Sisters'Cooking
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.