piątek, 23 marca 2012

Owsiana granola piernikowa


Składniki:

>baza
400g płatków owsianych, pszennych, żytnich itp. (użyłam żytnich, bo takie akurat miałam pod ręką)
garść orzechów włoskich, lekko pokruszonych
garść pestek słonecznika
garść orzechów nerkowca
garść suszonej żurawiny
ok.10 suszonych moreli

>sos
pół szklanki melasy
2 czubate łyżki masła orzechowego
łyżeczka mielonego imbiru
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki kardamonu
szczypta gałki muszkatałowej
szczypta soli
ok. 1/3 szklanki wody
olej do natłuszczenia blachy

Wykonanie:

W misce zmieszać płatki, orzechy i pestki. Wszystkie składniki sosu zmiksować, wlać do miski z płatkami i dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia posmarować olejem, wyłożyć na nią granolę i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Następnie wyjąć, dodać suszoną żurawinę i pokrojone na kawałki suszone morele. Zamieszać, wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 15 minut. Wyjąć i wystudzić. Jeść z mlekiem, jogurtem (sojowym rzecz jasna ;) ) albo bezwstydnie podjadać po trochu przy każdej wizycie w kuchni ;) Można przechowywać naprawdę długo w zamkniętej puszcze albo słoiku :)

Źródło - Z Pamiętnika Wegetarianki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...