wtorek, 27 marca 2012

Owsiana granola pomarańczowo-kokosowa

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych
pół szklanki otrębów
pół szklanki siemienia lnianego
1 szklanka migdałów (lub innych orzechów, mogą być rozdrobnione)
1 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
1 łyżka starej skórki pomarańczowej
4 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka suszonych owoców (żurawiny, rodzynek, mogą być też inne, rozdrobnione)

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Wymieszać sok, miód, cynamon, aromat i skórkę pomarańczową w rondelku. Podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia miodu. Odstawić.
W dużej misce wymieszać płatki owsiane, otręby, siemię i migdały. Przelać płynne składniki do suchych (wiórek i owoców nadal nie dodawać). Wymieszać dokładnie, aż wszystkie składniki będą mokre. Wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem, rozłożyć równo. Piec 10-15 minut, wtedy dodać wiórki kokosowe, a granolę poodwracać na drugą stronę. Wstawić i piec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Na koniec dodać suszone owoce i przełożyć do szczelnego pojemnika.

Smacznego!
J.

Źródło - Blondies in the Kitchen

2 komentarze:

  1. pyszna! i ten obłędny zapach pomarańczy roznoszący się po kuchni :)

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...