sobota, 10 marca 2012

Owsiana granola wg Nigelli

Składniki (na 2,5l):

450g płatków owsianych
120g ziaren słonecznika
120g ziaren sezamu (jasnego)
175g jabłkowego puree (zmiksowałam blenderem)
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
200g miodu
100g jasnego brązowego cukru
250g migdałów (w całości)
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju słonecznikowego
300g rodzynek

Wykonanie:

Wymieszać wszystko za wyjątkiem rodzynek. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować palcami "gródki" i porobić między nimi odstępy, by dobrze schły. Piec w temperaturze 170ºC około 40 minut, mieszając w trakcie kilka razy. Po wystudzeniu wymieszać z rodzynkami. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!
J.


Źródło - Blondies in the Kitchen

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...