piątek, 23 marca 2012

Owsiana granola 'z Ulicy Sezamkowej'


Składniki:

>suche
2 szklanki płatków zbożowych (obojętnie z jakiego zboża, ale nie błyskawicznych)
1/2 szklanki ziaren sezamu
2 duże garście pestek słonecznika
ok.2/3 szklanki kaszy jaglanej (surowej)
ok1/3 szklanki quinoa (surowej, można użyć tylko kaszy lub tylko quinoa, albo w ogóle zrezygnować i użyć więcej płatków)
duża garść rodzynek

>mokre
ok.1/3 szklanki tahini
3-4 łyżki syropu z agawy lub klonowego (można dodać więcej, jeśli będzie dla Was za mało słodkie)
ok.1/3 szklanki gorącej wody
kilka kropel oleju sezamowego (opcjonalnie)
2 szczypty soli

Wykonanie:

Suche składniki mieszamy w misce. Mokre miksujemy i wlewamy do suchych. Całość dokładnie mieszamy, tak, żeby wszystkie płatki, kaszki i inne ziarenka oblepiły się syropem. Wykładamy na blachę posmarowaną olejem lub przykrytą matą silikonową i pieczemy ok. 40 minut w 165 stopniach. Mniej więcej w połowie pieczenia mieszamy, żeby wszystko równo się zrumieniło. I gotowe :) Studzimy i przechowujemy w zamkniętych pojemnikach.


Źródło - Z Pamiętnika Wegetarianki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...