5 marca 2012

Owsiana pizza z rybą i szpinakiem


Składniki (jedna średnia pizza):

1/4 szklanki mąki pszennej graham
1/4 szklanki mąki owsianej + do podsypywania
3g świeżych drożdży
1/8 szklanki ciepłej wody
szczypta cukru trzcinowego
1/2 łyżki oliwy
sól

>farsz
mały płat białej ryby morskiej (np. sola)
sól, sok z cytryny
2 porcje mrożonego szpinaku w liściach
kilka paseczków czerwonej papryki
cienki plasterek sera żółtego
pieprz, suszone zioła

> baza pomidorowa: 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, łyżeczka oliwy, 1/2 ząbka czosnku, sól, pieprz, suszone zioła

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem, odstawiamy na chwilę. Dodajemy przesiane mąki (razem z otrębami zatrzymanymi na sitku), sól, oliwę. Mieszamy dokładnie, ewentualnie dodajemy więcej mąki lub wody. Ciasto powinno mieć nieco luźną konsystencję i lekko się kleić, ale musi być na tyle zwarte, żeby dało się je później rozwałkować. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut.
W między czasie na parze gotujemy rozmrożoną rybę doprawioną solą i sokiem z cytryny przez 10 minut. Szpinak gotujemy na parze 6-7 minut. Rybę kroimy w kosteczkę, szpinak dobrze odciskamy z nadmiaru płynu.
Mieszamy składniki na bazę pomidorową (czosnek oczywiście dodajemy sprasowany).
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni razem z blachą.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, posypujemy mąką z wierzchu i wałkujemy na cienki, okrągły placek. Wyciągamy gorącą blachę, wykładamy pergaminem, przekładamy ciasto na pizzę. Delikatnie formujemy palcami brzegi (ja robię to przez lekkie marszczenie ciasta). Smarujemy placek bazą pomidorową, układamy równomiernie szpinak, paseczki papryki, kosteczki ryby. Plasterek sera rwiemy na malutkie kawałki i posypujemy (może to też być garstka startego sera). Oprószamy ziołami i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Jemy od razu i delektujemy się niecodziennym smakiem.
Smacznego!


Źródło - Kulinarne Igraszki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.