10 marca 2012

Owsiane batoniki bakaliowe IV

Składniki (ok.10 sztuk):

2,5 szklanki płatków owsianych, lekko posiekane
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
1/2 szklanki miodu
3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka daktyli, posiekanych
1/3 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
1/3 szklanki migdałów, posiekanych
1/3 szklanki łuskanego słonecznika
1/2 szklanki suszonych moreli, posiekanych
1/2 szklanki suszonej żurawiny (lub w sumie żurawiny i rodzynek)

Wykonanie:

W blenderze zmiksować ze sobą miód, aromat i daktyle. Dodać cynamon, imbir, sól, gałkę i goździki. Zmiksować. Przełożyć do miski i wymieszać z płatkami owsianymi. Dosypać żurawinę, orzechy, morele i słonecznik, wymieszać, aż wszystkie składniki będą mokre.
Blaszkę 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć mieszaninę owsianą do blaszki i rozłożyć równo. Docisnąć mocno do dna.
Piec w 160 stopniach przez 25 minut. Wyjąć i ostudzić. Pokroić na 8-12 batoników, po czym włożyć do lodówki i ochłodzić, aż batoniki całkiem "stężeją". Przechowywać w szczelnym pojemniku około tygodnia.

Smacznego!
J.


Źródło - Blondies in the Kitchen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.