27 marca 2012

Owsiane batoniki bananowe

Składniki (na na 12-16 sztuk):

1,5 szklanki płatków owsianych
1 szklanka wiórków kokosowych
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki przyprawy korzennej
1/4 szklanki ziaren sezamu
pół szklanki płatków migdałowych
1 szklanka pokrojonych suszonych owoców (u mnie jabłka, gruszki, morele, rodzynki i żurawina)
3 dojrzałe banany, zmiksowane blenderem
1/4 szklanki oleju roślinnego
1 łyżeczka aromatu waniliowego

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Blaszkę 20x25cm wyłożyć papierem. W dużej misce wymieszać płatki owsiane, orzechy, sezam i wiórki kokosowe. Dodać cynamon i przyprawę korzenną, wymieszać. Wmieszać suszone owoce (ważne żeby nie tworzyły one grudek). W oddzielnej miseczce wymieszać olej, banany i aromat waniliowy. Przelać mokre składniki do suchych i mieszać, aż wszystkie będą mokre i dobrze połączone.
Przełożyć masę do blaszki, równo rozprowadzić i mocno docisnąć do dna. Piec 20 minut, aż brzegi będą złoto-brązowe. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Pokroić (jeszcze ciepłe) ciasto na batoniki. Najlepsze są od następnego dnia, kiedy zrobią się bardziej zwarte. Ostudzone batoniki przechowywać w szczelnym pojemniku.

Smacznego!
J.


Źródło - Blondies in the Kitchen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.