27 marca 2012

Owsiane batoniki jabłkowo-daktylowe

Składniki (na 15-20 sztuk):

szklanka płatków owsianych
szklanka otrębów (u mnie mieszanka pszennych, owsianych i żytnich)
100g masła
szklanka suszonych daktyli, posiekanych
duże jabłko
2 jajka
1/3 szklanki mleka
3 łyżki brązowego cukru
4 łyżki pestek słonecznika
łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Masło rozpuścić, wrzucić do niego daktyle i chwilę gotować, mieszając, by nic się nie przypaliło - owoce zaczną się rozpadać i powstanie gęsta, skarmelizowana masa. Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, posiekać w drobną kostkę.
Płatki owsiane zmieszać z otrębami, cukrem i cynamonem. Dodać mleko i lekko roztrzepane jajka. Wymieszać. Dodać daktyle, jabłka i słonecznik. Całą masę dobrze wymieszać, aż wszystkie składniki będą mokre.
Blaszkę 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć mieszaninę owsianą do blaszki i rozłożyć równo. Docisnąć mocno do dna.
Piec w 160 stopniach przez 25 minut. Wyjąć i ostudzić. Pokroić na batoniki preferowanej wielkości. Przed podaniem najlepiej schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego!
P.


Źródło - Blondies in the Kitchen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.