niedziela, 11 marca 2012

Owsiane ciasteczka bakaliowe


Składniki (ok.12-13 dużych sztuk):

2 szklanki płatków owsianych górskich - 200g (jedną zmiksować na mąkę 
owsianą)
45g daktyli
1/3 szklanki oliwy
20g rodzynek
15g orzechów laskowych
15g orzechów włoskich
15g pestek z dyni
mus z jednego jabłka
łyżka sezamu
łyżka kokosu
łyżka maku
łyżka cynamonu
łyżka syropu klonowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie:

Daktyle moczymy przez kilka minut we wrzącej wodzie. Odsączamy i miksujemy. Dodajemy oliwę i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Rodzynki również należy sparzyć i dodać do pozostałych, wcześniej wymieszanych suchych składników. Mus z jabłek łączymy z masą oliwno-daktylową i dodajemy do całości. Wszystko dokładnie mieszamy i lepimy ciasteczka dłonią. Najlepiej robić kuleczki, które należy spłaszczyć. Pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach Celsjusza.


Źródło - Smaczne i Zdrowe Inspiracje

1 komentarz:

  1. wyglądają tak zdrowo!!
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    Szana-Banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...