niedziela, 11 marca 2012

Owsiane ciasteczka bakaliowe


Składniki (ok.14 średniej wielkości sztuk):

2 szklanki płatków owsianych (polecam górskie)
2 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki sezamu
250 ml (szklanka) 100 % soku jabłkowego bez cukru
100 g suszonych daktyli (nadają naturalną słodkość ciasteczkom, a więc zastępują 
cukier)
50 g mieszanki orzechów (u mnie nerkowce, migdały, laskowe)
garść rodzynek
1/2 łyżki cynamonu

Wykonanie:

Daktyle wrzucamy na teflonową patelnie i zalewamy połową filiżanki wody. Przez chwilę gotujemy, a następnie co jakiś czas mieszamy trzepaczką aby się rozpadały. Powinny utworzyć coś w rodzaju dosyć jednolitej marmolady. Rodzynki zalewamy wrzątkiem (należy je sparzyć). Łączymy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. Dodajemy sok jabłkowy, odcedzone rodzynki, orzechy i gotową marmoladę. Lepimy średniej wielkości dosyć płaskie ciasteczka i pieczemy przez 20-25 minut (do zrumienienia) w 200 stopniach Celsjusza.
Smacznego :)

Źródło - Smaczne i Zdrowe Inspiracje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...