środa, 7 marca 2012

Owsiane ciasteczka czekoladowe z orzechami i migdałami


Składniki:

½ szklanki mąki
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
120 g czekolady
1 łyżka kakao
¼ szklanki cukru
¼ szklanki cukru brązowego
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka orzeszków ziemnych nie solonych (posiekanych)
1/3 szklanki migdałów (posiekanych)
4 łyżki wiórków kokosowych
6 łyżek margaryny (85g) + łyżka (15g) do rozpuszczenia wraz z czekoladą

Wykonanie:

W misce łączymy mąkę, sól, sodę. Czekoladę rozpuszczamy na parze wraz z łyżką margaryny i kakao. Odstawiany do ostygnięcia. Margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy, wlewamy ostygniętą czekoladę i mieszamy wszystko dokładnie. Wsypujemy mąkę i mieszamy, dodajemy płatki owsiane i orzechy. Wszystko razem dokładnie łączymy łyżką. Masę odstawiamy na 30 minut do lodówki, po tym czasie wyjmujemy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i okładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 3-4 cm, lekko spłaszczamy. Pieczemy 10-12 minut w temperaturze 175*C. Ciastka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 2 minuty do ostygnięcia a następnie przekładamy na kratkę. Z pierwszą partią miałam problem, odczekałam więcej czasu i już był kłopot z oderwaniem ciastek od papieru. Ten sam problem jest gdy się je za wcześnie zacznie zdejmować. Trzeba uchwycić najlepszy moment. Masę na następną partię najlepiej trzymać w lodówce.
Smacznego !!!


Źródło - Słodka Przygoda

3 komentarze:

  1. Mega ciasteczka ! Zrobiłam dzisiaj , tylko troszkę zmodyfikowałam :P Jedną szklankę płatków owsianych zmieliłam w puch i powstała mąka :) Naprawdę pyszne !

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...