10 marca 2012

Owsiane ciasteczka orzechowe z nutellą

Składniki (ok.42 sztuki):

100g masła
100 g nutelli
1 jajko
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
50g mąki z orzechów ziemnych*
50g otrębów owsianych
100g drobno krojonych orzechów

* udało mi się kupić zmielone na mąkę orzechy ziemne bez żadnych dodatków, ale o ile wiem nie są one dostępne w każdym sklepie. można je więc podmienić na mielone migdały bądź też samemu zmielić (choć nie wiem czy nie wyjdzie coś na kształt masła orzechowego, a jednak mąka z nich powinna być sypka)
** nie dodawałam cukru. słodki smak pochodzi jedynie z nutelli. wielbiciele słodkiego mogą dodać około 50 g cukru, choć jak dla mnie są idealne bez dodatkowego zasładzania

Wykonanie:

Miękkie masło utrzeć z nutellą na puszystą masę. Dodać jajko i ponownie utrzeć.
W osobnej misce wymieszać suche składniki, po czym wsypać je do przygotowanej masy i wymieszać (mikserem bądź łyżką).
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczyć (jeśli ciasto będzie się bardzo lepić, wystarczy lekko zanurzyć palce w wodzie - będzie się idealnie formować).
Piec do lekkiego zarumienienia brzegów - 12-15 minut w 180 stopniach. Przy wyjmowaniu wierzch będzie miękki, ale po paru minutach stwardnieje. Studzić na kratce.


Źródło - Bake&Taste
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.