7 marca 2012

Owsiane ciasteczka z płatkami kukurydzianymi


Składniki:

125g masła
100ml słodzonego mleka skondensowanego
2 łyżki golden syropu (można zastąpić miodem)
90g płatków kukurydzianyc
90g płatków owsianych
125g mąki pszennej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
kilka kropel ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

W misce wymieszać przesianą mąkę, płatki owsiane i połamane płatki kukurydziane i sodę. W małym rondelku roztopić masło z mlekiem skondensowanym i golden syropem (ja użyłam miodu). Podgrzewać do rozpuszczenia się masła, od czasu do czasu zamieszać. Masę wylać na suche składniki i zagnieść ciasto. Będzie bardzo lepiące dzięki mleku skondensowanemu. Ja nakładałam kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego pomagając sobie łyżeczką. Piec 12-15 minut w 180*C (moje były już gotowe po 10 minutach).


Źródło - Słodka Przygoda
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.