14 marca 2012

Owsiane ciasteczka z truflami


Składniki:

2 pełne szklanki płatków owsianych (z małym czubkiem)
pół szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki białego cukru
1/4 szklanki brązowego cukru
niecałe pół szklanki roztopionego i przestudzonego masła
1 łyżka stołowa aromatu migdałowego do ciast
2 całe jajka
4-5 trufli (u mnie czekoladowe z nadzieniem migdałowym)
2 czubate łyżki ciemnego kakao naturalnego

Wykonanie:

1. Płatki prażymy na suchej teflonowej patelni, mieszając co chwilę. Kiedy zaczną intensywnie pachnieć, wyłączamy gaz.

2. W misce mieszamy cukry, mąkę, kakao, aromat oraz płatki.

3. Trufle rozgniatamy lub blenderujemy, dodajemy do miski. Wlewamy masło, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.

4. Z masy formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie musimy zachowywać odstępów, ciasteczka nie rosną.

5. Ciastka pieczemy 20-25 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza. Studzimy na kratce.


Źródło - Kulinarnie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.