piątek, 23 marca 2012

Owsiane ciastko w 5 minut

Składniki (1 porcja):

1 dojrzały banan
pół szklanki płatków owsianych, pszennych, żytnich itp, byle nie błyskawicznych
pół łyżeczki cynamonu
szczypta soli

Wykonanie:

Banana rozgniatamy widelcem i mieszamy z pozostałymi składnikami. Talerzyk nadający się do mikrofalówki (tzn. szklany lub ceramiczny bez metalowych ozdóbek) smarujemy delikatnie olejem i układamy na nim masę bananową, tworząc placek o grubości około 1cm. Wkładamy do kuchenki mikrofalowej i podgrzewamy na wysokiej mocy ok. 3-3.5 minuty. Wyjmujemy i czekamy kilka minut, aż troszkę przestygnie i stężeje. Można posmarować masłem orzechowym, dżemem, zjeść ze świeżymi owocami albo jogurtem, albo wszystko na raz :)

Dla odmiany można dodać do masy łyżeczkę kakao, inne przyprawy, np. kardamon, wanilię, imbir czy gałkę muszkatołową… Można też dorzucić garstkę namoczonych w wodzie rodzynek albo suszonej żurawiny. Testowałam opcję ze świeżymi owocami (malinami i jagodami), ale nie polecam, bo niestety w mikrofali się upłynniły i zamiast ciastka wyszła owsianka ;) Aczkolwiek całkiem smaczna.

Źródło - Z Pamiętnika Wegetarianki

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie słodkości:)

    OdpowiedzUsuń
  2. widzę na blogach mikrofalowy szał!
    tu ciasto, tu bułki, a teraz ciasteczko.
    a moja mikrofala się stawia i nie idzie jej
    udobruchać, grr..

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...