sobota, 3 marca 2012

Owsiane naleśniki otrębowe


Składniki (3 sztuki):

8 łyżek otrębów owsianych
60ml mleka (1/4 szklanki)
4 ml wody gazowanej (1/6 szklanki)
1 jajko
pół łyżki oleju

Wykonanie:

Otręby zmielić (użyłam blendera). Jajko potraktować mikserem. Dodać zmielone otręby i połączyć. Dodać mleko i olej. Dokładnie zmiksować. Masę zostawić na około 5 minut do napęcznienia. Po tym czasie dolać wodę i połączyć ją z masą. Patelnię teflonową rozgrzać (można nalać odrobinę oleju i rozetrzeć go ręcznikiem papierowym, choć według mnie najlepiej się smażą na suchym teflonie). Gdy patelnia będzie odpowiednio rozgrzana, nalać na nią chochelkę ciasta i bardzo szybko rozlać je po powierzchni patelni (ciasto jest dość gęste i szybko ścina się pod wpływem ciepła). Smażyć do zrumienienia z obu stron.

Źródło - Bake&Taste

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...