sobota, 24 marca 2012

Owsiankowe pancakes cynamonowe z bananem

Składniki (na 7 sporych sztuk):

>suche
pół szklanki mąki (użyłam orkiszowej)
pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatałowej
szczypta soli

>mokre
opakowanie silken tofu (340g)
pół dużego banana
łyżka soku z cytryny
łyżka syropu z agawy
czubata łyżka mielonego siemienia lnianego + 1/3 szklanki ciepłej wody

>dodatkowo
duża garść rodzynek
olej do smażenia lub olej w sprayu

Wykonanie:

Siemię lniane rozprowadzamy w wodzie i odstawiamy na kilka minut. W misce mieszamy suche składniki. W innym naczyniu miksujemy mokre na jednolitą masę. Wlewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy do połączenia. Na patelni podgrzewamy niewielką ilość oleju, nakładamy porcjami masę (do odmierzania użyłam gałkownicy do lodów ;) ) i smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor. Placuszki przewracamy w trakcie smażenia kilka razy. U mnie cały proces smażenia trwał jakieś 7-8 minut. Podajemy ciepłe z syropem lub innymi dodatkami. Smacznego :)


Źródło - Z Pamiętnika Wegetarianki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...