niedziela, 4 marca 2012

Owsiany batonik z bakaliami


Składniki (ok.16 niewielkich sztuk):

około 350g bakalii - użyłam: żurawiny, migdały w płatkach, pestki dyni i słonecznika, morele, rodzynki
60g mąki pełnoziarnistej (w oryginale była mąka razowa)
50g płatków owsianych (u mnie górskie)
100ml soku jabłkowego (dodałam sok z kompotu gruszkowego)
4 łyżki płynnego miodu

Wykonanie:

Sposób przygotowania:
Bakalie wrzucić do blendera i zmiksować, ale niezbyt drobno.
Do bakalii dodać mąkę, płatki, wlać sok i miód i zmiksować raz jeszcze.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią masę. Łopatką, najlepiej silikonową (ew. palcami), rozprowadzić masę tak, aby na całej powierzchni miała około centymetra.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na około 20 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić na kratce i pokroić na prostokątne batoniki.

Źródło - Kulinarna Pasja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...