piątek, 30 marca 2012

Owsiany chleb klonowy; z automatu


Składniki:

115g mąki pszennej razowej (typ 2000)
500g mąki pszennej (typ 500)
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki suszonych drożdży
50g masła
410ml wody
3 łyżki syropu klonowego
50g płatków owsianych
3 łyżki otrębów owsianych

Wykonanie:

1. Składniki umieszczamy w formie automatu w kolejności sugerowanej przez producenta. Wlewamy wodę do formy, dolewamy syrop klonowy i w całości przykrywamy je mąką. Do jednego kąta formy wsypujemy sól, do drugiego cukier, do trzeciego kładziemy masło. W środku mąki robimy małe zagłębienie i wsypujemy do niego drożdże.

2. Ustawiamy maszynę na pieczenie pieczywa zwykłego białego (na ogół jest to program 1). Całkowity czas wyrabiania i pieczenia to nieco ponad trzy godziny.

Źródło - Kulinarnie

1 komentarz:

  1. Chleb wspaniale się prezentuje, intryguje mnie dodatek syropu klonowego!
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...