czwartek, 15 marca 2012

Owsiany keks świąteczny


Składniki - bakalie:

1 szklanka rodzynek
1 szklanka suszonej żurawiny
10 suszonych śliwek, pokrojonych w kosteczkę
kilka suszonych moreli i brzoskwiń
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki płatków migdałów, pokruszonych
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 - 100 g drobno posiekanej ciemnej czekolady

Do namoczenia bakalii: 2/3 szklanki brandy lub 2/3 szklanki (łącznie) brandy, likieru pomarańczowego i grappy. Może być 2/3 szklanki soku pomarańczowego, samego lub z dodatkiem jakiegoś alkoholu

dodatki:

3 łyżki dżemu pomarańczowego (można zastąpić ananasowym lub brzoskwiniowym)
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu lub przyprawy piernikowej
1 cukier wanilinowy (16 g) lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

oraz:

2 szklanki mąki razowej (użyłam pół na pół orkiszowej razowej 1850 i pszennej 850)
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)
1/2 szklanki cukru (użyłam trzcinowego)
2 płaskie łyżeczki sody
3 jajka
100 g masła (roztopionego) lub 50 g masła i 50 g oliwy extra vergine

Polewa: 100 g białej czekolady, 1/4 szklanki suszonej żurawiny, kilka łyżek mleka, 1 łyżka likieru pomarańczowego (niekoniecznie)

Wykonanie:

Najpierw przygotować bakalie: do garnka wlać alkohol i/lub sok pomarańczowy, podgrzać. Gdy będzie gorący odstawić z ognia, dodać wszystkie bakalie oprócz czekolady, wymieszać i odstawić na pół godziny do nasączenia, w międzyczasie przemieszać i docisnąć.
Dodać dodatki: dżem pomarańczowy, miód, cynamon, wanilię, wymieszać. Dodać czekoladę i odstawić.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę keksową o wymiarach około 9cmx27 cm (mierzoną po dnie) o wysokości 8 cm posmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do dużej miski wsypać mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę, wymieszać.
Jajka roztrzepać i wymieszać z roztopionym masłem, następnie wlać do bakalii i wymieszać. Wszystko dodać do miski z sypkimi składnikami i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika (na kratkę, do środkowej części). Piec przez 40 - 45 minut. Wyjąć, dokładnie ostudzić. Trzymać zawinięty w folię aluminiową, można zamrozić pokrojony na plastry lub w całości.

Polewa: w rondelku roztopić czekoladę ciągle mieszając na malutkim ogniu, odstawić z ognia, dodać żurawinę i likier, wymieszać. Wlewać stopniowo (po łyżce) mleko mieszając aż powstanie gładka polewa. Polać po cieście (można odczekać aż polewa zacznie gęstnieć). Polewa zastyga całkowicie po około 3 godzinach.

Smacznego:)



Źródło - Ale Babka!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...