15 marca 2012

Owsiany tort z owocami

Składniki na spód (o średnicy ok 20cm - ja podwoiłam ilość ponieważ piekłam w tortownicy 28cm):

100g masła
1/4 szl. cukru
2 szkl. płatków owsianych
1/2-3/4 szkl. mąki pszennej (ja dodałam orkiszową)

Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. W garnczku rozpuść masło i dodaj cukier. Następnie płatki owsiane i dokładnie wymieszaj. Ewentualnie dodaj mąkę.
3. Wylep ciastem brzegi dno tortownicy o średnicy 20 cm. Wstaw ciasto do piekarnika na 15 min, aż płatki lekką się zrumienią. Wyjmij i odstaw.

Składniki na mus:

250g serka mascarpone
200ml śmietany kremówki
200g czekolady gorzkiej, roztopionej w kąpieli wodnej
orzechy włoskie posiekane - garść

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej o odłożyć do przestygnięcia. Serek mascarpone i kremówkę umieścić w naczyniu, krótko zmiksować, do uzyskania jednolitej masy. Dodać lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać lub krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
Przygotowanie:
Na wystudzony owsiany spód wyłożyć mus czekoladowy, następnie udekorować sezonowymi owocami.

Smacznego:)



Źródło - Ale Babka!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.