21 marca 2012

Płatki owsiane owocowe

Składniki (na 2 porcje):

8 łyżek płatków owsianych
250ml wody
200ml mleka
kilka truskawek mrożonych
1 banan
1 serek wiejski
2 łyżki cukru trzcinowego

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy zamrożone truskawki. Podgrzewamy aż truskawki się rozmrożą i puszczą sok. Wyjmujemy truskawki i odkładamy na talerzyk. Do wody z sokiem dodajemy płatki owsiane, cukier oraz mleko i gotujemy około 5 minut co jakiś czas mieszając, żeby płatki nie przywarły do garnka.
Ugotowane płatki nakładamy do miseczek. Dodajemy po 3 łyżki serka wiejskiego, truskawki oraz pokrojone w plasterki banany.

Kilka dodatkowych słów:

Inspirację na dzisiejsze śniadanie znalazłam na blogu owsianakraina.blogspot.com (O! ;PP - dop.Owsiankowo)
Śniadanie to zaskoczyło mnie swoimi smakami - bo z jednej strony było słodkie od owoców i słonawe od serka wiejskiego. Ciekawe połączenie.
Jestem jednak przyzwyczajona do słodkich śniadań, dlatego dodałabym do owsianki trochę więcej cukru.

Źródło - 365 Dni w Kuchni
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.