środa, 7 marca 2012

Z płatkami owsianymi i marchewką bułeczki pszenne


Składniki:

300ml letniej wody
7g suchych drożdży lub 14g świeżych drożdży
1/2-1 łyżeczki soli
450g mąki pszennej chlebowej (użyłam 300g pszennej, i 150harina integral)
50g płatków owsianych
1 łyżka oleju rzepakowego (miałam tylko słonecznikowy)
100g marchewki, startej na drobnych oczkach (na oko jedna średnia 
marchewka)

Wykonanie:

Wodę wymieszać z drożdżami, solą, 300 g mąki. Wyrabiać na delikatnie omączonej powierzchni przez kilka minut. Dodać płatki i olej, dalej wyrabiając. Wreszcie dodać marchewkę, resztę mąki i wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto przestanie być klejące, będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, odłożyć w ciepłe miejsce, przykryte lnianym ręczniczkiem, na około 60 minut (do podwojenia objętości).
Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 12 części. Z każdej uformować bułeczkę, oprószyć mąką, odłożyć na blachę (oprószoną wcześniej mąką). Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć w ciepłe miejsce na 30 minut, do napuszenia.
Wyrośnięte bułeczki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Piec około 15 minut lub do złotego koloru. Przełożyć na kratkę, do wystudzenia.

Smacznego !!!


Źródło - Słodka Przygoda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...