14 marca 2012

Razowe ciasteczka z płatkami owsianymi


Składniki (na ok.20-22 sztuk):

140g mąki pszennej razowej (typ 2000)
1 czubata łyżka ciemnego kakao naturalnego
100g gorzkiej czekolady dobrej jakości (1 tabliczka)
100g miękkiego masła
30g białego cukru
30g brązowego cukru
1 całe jajko
100g płatków owsianych (błyskawicznych)
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

1. Miękkie masło ucieramy z cukrami mikserem na wysokich obrotach. Wbijamy całe jajko i ucieramy dalej.

2. W misce mieszamy mąkę razową, proszek do pieczenia, płatki oraz kakao.

3. Czekoladę siekamy na małe kawałki.

4. Mąkę z resztą składników wsypujemy stopniowo (po łyżce) do ucieranego masła i ucieramy dalej na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy.

5. Z masy forujemy małe kulki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozgniatamy widelcem.

6. Pieczemy w temperaturze około 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.

7. Po upieczeniu przekładamy ciasteczka na kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia.


Źródło - Kulinarnie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.