sobota, 3 marca 2012

Schabowe w płatkach owsianych z nutą węgierskiej papryki


Składniki:

2-4 kotlety schabowe
1 jajko
garść płatków owsianych (im więcej tym lepiej)
płaska łyżeczka słodkiej papryki szegedyńskiej (lub zwykłej słodkiej)
2 małe ostre suszone papryczki (można zastąpić chilli)
sól, pieprz

Wykonanie:

Kotlety rozbić, natrzeć solą i pieprzem, dać im 5-10 minut. W misce rozmącić jajko, dodać płatki oraz papryki, wymieszać. W mieszance zanurzyć kotlety i porządnie obtoczyć. Zostawić na około 10 minut. Nagrzać patelnię z niewielką ilością tłuszczu i smażyć kotlety po obu stronach. Przy przewracaniu warto użyć płaskiej, drewnianej łopatki, którą podważy się spód kotleta - żeby panierka się nie oderwała.

Schabowe polecam podawać z cukinią. Wystarczy dość drobno pokroić połowę średniej cukinii i usmażyć z czosnkiem na patelni (jakieś 3 minuty), na której przygotowaliśmy schabowe. Można też panierować plastry cukinii we wcześniej przygotowanej panierce.

Źródło - Bake&Taste

1 komentarz:

  1. Świetny pomysł! Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...