5 kwietnia 2012

Korzenna owsianka zapiekana z jabłkiem i bakaliami


Składniki (na 2 porcje):

10 łyżek płatków owsianych
2 łyżki otrębów pszennych
4 pastylki stewii
garstka rodzynek zamoczonych wcześniej w gorącej wodzie
spora garść orzechów włoskich – posiekanych
tyle samo migdałów
1 duże jabłko – u mnie zielone
1 jajko + troszkę mleka, nie więcej niż ¼ szklanki
1 ½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki imbiru w proszku
½ łyżeczki kardamonu

Wykonanie:

Płatki z otrębami i pastylkami stewii zalać wrzątkiem, muszą porządnie napęcznieć. Odstawić do wystudzenia. Do miseczki zetrzeć jedno jabłko na dużych oczkach, dodać nasze płatki, posiekane orzechy, migdały i wymoczone rodzynki. Dodać przyprawy i mleko z roztrzepanym jajkiem. Wszystko razem wymieszać na zwartą masę. Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego (jak zrobiłam w foremce do tart) i wstawić do nagrzanego piekarnika na 40-45 minut. Temperatura około 175-180 stopni Celsjusza.
Moja owsianka wspaniale się zarumieniła z wierzchu i od spodu, środek pozostawiając mięciutki i soczysty.


Źródło - Słodka Przygoda
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.