niedziela, 8 kwietnia 2012

Z owsianymi płatkami orkiszowe muffinki z ananasem


Składniki (na ok.25 sztuk):

1 szklanka mąki orkiszowej z pełnego przemiału
1/2 szklanki zarodków pszennych
1/2 szklanki drobnego cukru
1/2 szklanki płatków owsianych (górskich)
2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jajko
100ml jogurtu naturalnego
80ml syropu ananasowego (z puszki, po ananasach)
1/2 szklanki oleju
5 plastrów ananasa z puszki
pół jabłka
cukier waniliowy (opcjonalnie, do posypania)

Wykonanie:

W jednym naczyniu łączymy składniki suche, tj. mąkę, zarodki pszenne, płatki owsiane, cukier oraz proszek do pieczenia. W drugim składniki mokre – roztrzepane jajko, jogurt naturalny (może być maślanka), syrop ananasowy, olej (u mnie oliwa z oliwek extra vergin), pokrojone drobniutko ananasy i jabłko (bez skórki). Wszystko razem łączymy i dokładnie mieszamy łyżką. Foremkę do muffinek natłuszczamy lub wykładamy papilotkami i wypełniamy do 2/3 objętości. Posypujemy cukrem waniliowym.

Pieczemy 25min w piekarniku nagrzanym do 190st. Studzimy na kratce.

Smaczności :)



Źródło - Kocie Smaki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...