niedziela, 1 kwietnia 2012

Owsiana granola na ostro z cieciorką


Składniki:

> suche
szklanka płatków owsianych
szklanka ziaren gryki (kasza gryczana niepalona)
garść pestek dyni
garść pestek słonecznika
garść migdałów
2 garści orzeszków ziemnych
puszka (400g) cieciorki, dobrze odsączonej, można nawet osuszyć ją papierowym ręcznikiem

>sos
3 łyżki tahini
sok z jednej cytryny
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 szczypty soli
2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
ok. 1/4 szklanki wody
pieprz do smaku
ew. chilli do smaku

>dodatkowo
łyżeczka przyprawy do gyrosa
łyżeczka grubej soli (opcjonalnie)
ew. olej do wysmarowania blachy

Wykonanie:

Suche składniki mieszamy w misce. Składniki sosu miksujemy. Dolewamy do suchych i dokładnie mieszamy. Wykładamy na natłuszczoną lub przykrytą matą silikonową blachę. Pieczemy ok. 40 minut w 170 stopniach. W połowie pieczenia mieszamy, aby wszystko równo się zrumieniło. Po wyjęciu i przestudzeniu posypujemy dodatkową łyżeczką przyprawy do gyrosa i solą i mieszamy.

Myślę, że ze względu na dodatek cieciorki lepiej przechowywać w lodówce (oczywiście w zamkniętym pojemniku).

Źródło - Z Pamiętnika Wegetarianki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...