piątek, 27 kwietnia 2012

Owsiana krajanka marchewkowa z curry

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych (albo innych, u mnie mix pięciu zbóż)
pół szklanki mąki pełnoziarnistej
ok. 2/3 szklanki mąki z cieciorki
2 czubate łyżeczki siemienia lnianego + pół szklanki ciepłej wody
2 średnie marchewki
3-4 czubate łyżki tahini lub masła orzechowego
prawie pełna szklanka pestek słonecznika
200g pestek dyni
pół szklanki nasion sezamu
pół szklanki nasion siemienia lnianego
3-4 łyżki syropu z agawy
1-2 łyżki sosu sojowego
ok. pół łyżeczki soli
1-1.5 łyżki curry
1-1.5 łyżki musztardy
łyżka kardamonu
łyżka cynamonu
łyżeczka gałki muszkatałowej
szczypta pieprzu
sok z 1 cytryny
olej do wysmarowania formy

Wykonanie:

Siemię lniane rozprowadzamy w ciepłej wodzie, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Marchewkę trzemy na drobnej tarce. Wszystkie składniki z wyjątkiem oleju mieszamy w dużej misce. Wyrabiamy masę rękami – będzie bardzo gęsta i trochę lepka, powinna bez problemu dać się uformować w jedną bryłę. Gdyby była za sucha, dolewamy kilka łyżek wody (ale ostrożnie, po łyżeczce, bo z doświadczenia wiem, że przy tego typu przepisach wystarczy 2 krople wody za dużo i zamiast krajanki wyjdzie owsianka ;) ).

Naczynie do zapiekania smarujemy olejem i wkładamy masę. Wyrównujemy wierzch, mocno ugniatając i pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach. Studzimy i kroimy na porcje – u mnie wyszło kilkanaście kwadracików, nie pamiętam już dokładnie ile, bo część została zjedzona na miejscu ;)


Źródło - Z Pamiętnika Wegetarianki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...