niedziela, 8 kwietnia 2012

Owsiana 'mleczna kanapka' w wersji light i deluxe

Składniki:

>ciasto
2 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka zarodków pszennych
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka naturalnego serka homogenizowanego
1 łyżka cukru/słodzika/syropu z agawy
2 łyżeczki kakao o niskiej zawartości tłuszczu.

>masa
1 op. naturalnego serka homogenizowanego (150g)
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w kilku łyżkach ciepłego mleka
2 kosteczki gorzkiej czekolady
2 łyżeczki słodzika/cukru/syropu z agawy.

Wykonanie:
(ciasto)
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Powstanie nam niezbyt gęsta kakaowa masa. Wylewamy ją do pojemniczka, którego można używać w mikrofalówce i podgrzewamy przez 3-4min. (u mnie na mocy 700W). Błyskawicznie powstanie nam pulchna bułeczka, którą odstawiamy do ostygnięcia.
(masa)
Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłego mleka. Mieszamy z serkiem, jogurtem, czymś dla osłody i startymi wiórkami gorzkiej czekolady (można pokroić w małe kawałeczki). Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Gdy masa się schłodzi a bułeczka ostygnie, przekrawamy ją na pół i przekładamy masą straciatella. Wkładamy do lodówki i z cieknącą ślinką czekamy, by masa zupełnie zgęstniała a smaki się połączyły.

Pyszne, zdrowe i bez wyrzutów sumienia :)

A dla łasuchów, by zbyt dietetycznie nie było, wersja deluxe – z dżemem malinowym. Jeszcze lepsza! :)


Źródło - Kocie Smaki

1 komentarz:

  1. oj, nawet kanapka mleczna na owsiankowo! to Ci dopiero ;]
    jednak niezmiernie pysznie wygląda. i z pewnością takowo smakuje! mniaaam ;]

    OdpowiedzUsuń

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...