24 kwietnia 2012

Owsiana tarta z grillowym tofu i sosem migdałowym

Składniki (na małą tartę; 2-3 porcje):

>ciasto
szklanka otrębów owsianych
3 łyżki mielonego lnu + do podsypywania
1 i 1/2 łyżki oliwy
1/3 szklanki ciepłej wody
odrobina soli

>farsz
100g tofu naturalnego
kilka kropli sosu sojowego
kilka kropli soku z cytryny
przyprawa do grila
łyżeczka oliwy + odrobina do wysmarowania tarty
mała marchew
3/4 małej fioletowej cebulki
1/4 małej czerwonej papryki
6 czarnych oliwek
1/2 szklanki płatków migdałowych
1/3 szklanki śmietanki owsianej 12%
ząbek czosnku
sól, pieprz
zioła prowansalskie

Wykonanie:

Płatki migdałowe moczymy minimum 4 godziny w wodzie. Osączamy, miksujemy ze śmietanką owsianą, rozgniecionym czosnkiem, solą pieprzem i ziołami.
Tofu kroimy w kosteczkę, polewamy sosem sojowym i sokiem z cytryny, doprawiamy obficie przyprawą do grilla i przykrywamy. Wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny (im dłużej tym lepiej). Podsmażamy na rozgrzanej łyżeczce oliwy do zrumienienia.

Marchew obieramy, myjemy, kroimy na średniej grubości półplasterki. Obraną i umytą cebulę kroimy na małe cząsteczki. Umytą i pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na małe paseczki. Marchew gotujemy na parze 13 minut, cebulę 7 minut, paprykę 5 minut.
W misce mieszamy otręby, len, sól. Dodajemy wodę i oliwę, zagniatamy ciasto. Wałkujemy na średnio cienki placek podsypując mielonym lnem. Wylepiamy dno i boki formy (u mnie nieco mniejsza od małej tortownicy forma silikonowa- jeśli macie zwykłą, wysmarujcie lekko oliwą). Nakłuwamy lekko widelcem i podpiekamy 10 minut w 200 stopniach. Wyjmujemy spód, smarujemy go delikatnie oliwą i układamy równomiernie warzywa, pokrojone w krążki oliwki, zalewamy sosem, rozprowadzamy go delikatnie łyżką i układamy kosteczki tofu. Całość posypujemy dodatkowo ziołami. Pieczemy jeszcze 30 minut.
Podajemy ciepłą lub zimną, w towarzystwie warzyw, kiełków, jak kto lubi. Smacznego!


Źródło - Kulinarne Igraszki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.