wtorek, 24 kwietnia 2012

Owsiana zupa jarzynowo-pomidorowa

Składniki (2 porcje):

ok. 2 i 1/2 szklanki naturalnego bulionu jarzynowego (można więcej w zależności od preferowanej gęstości)
mała cebula fioletowa, opalona nad palnikiem
ok.10 grubych krążków pora
szklanka marchwi pokrojonej w drobną kostkę
szklanka selera pokrojonego w drobną kostkę
5 łyżek płatków owsianych górskich
łyżka ziaren siemienia lnianego
3-4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
po kilka łyżek śmietanki owsianej 12% na porcję
natka pietruszki

Wykonanie:

W garnuszku zagotowujemy bulion. Wrzucamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, krążki pora, marchew, selera. Gotujemy 10 minut. Wrzucamy płatki owsiane, siemię lniane, gotujemy kolejne 5 minut mieszając. Dodajemy koncentrat, mieszamy dokładnie, gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Warzywa powinny być dosyć miękkie, a płatki ugotowane. Rozlewamy zupę do miseczek, polewamy śmietanką owsianą i posypujemy pietruszką.
Smacznego!

Źródło - Kulinarne Igraszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...