czwartek, 5 kwietnia 2012

Owsianka z papają i jagodowym dżemem


Składniki:

5 łyżek owsianki
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżeczka cynamonu
1 papaja ze słoika
200ml gorącej wody
50-100 ml mleka (według gustu, ja wole gęstszą owsiankę i daję zawsze mniej mleka)
1 łyżeczka dżemu jagodowego
1 łyżeczka „miel de palma” – miód z palmy

Wykonanie:

Płatki owsiane zalać gorącą wodą, wsypać cukier waniliowy i zamieszać. Odstawić do napęcznienia. W tym czasie kroimy papaję na drobną kosteczkę. Kiedy płatki nasiąkną, dolewamy mleka, wrzucamy większą część owocu do owsianki, dosypujemy cynamon i mieszamy. Gotujemy na wolny ogniu i mieszamy, aby nasza owsianka nie przywarła do dna rondelka. Kiedy będzie gotowa, przekładamy do miseczki, na środku nakładamy łyżeczkę dżemu, i dekorujemy resztą papai. Całość polewamy miel de palma (może być zwykły miód, ten palmowy jest jednak mniej słodki).

Smacznego !!!

Źródło - Słodka Przygoda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...