niedziela, 8 kwietnia 2012

Owsiano-gryczana granola kawowa z bananem i orzechami

Składniki:

>suche
1,5 szklanki płatków owsianych
1,5 szklanki ziaren gryki (kasza gryczana niepalona)
0,5 szklanki orzechów nerkowca
0,5 szklanki orzeszków ziemnych
trochę ponad 0,5 szklanki rodzynek
duża garść całych ziaren kawy

>mokre
2 czubate łyżki łagodnego masła orzechowego (użyłam mieszanego z 4 rodzajów orzechów, migdałowe też na pewno się nada)
pół dużego banana
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
ok 1/4 szklanki wody
kilka łyżek płynnego słodu (nie używałam, ale polecam, jeśli lubicie słodsze smaki)

Wykonanie:

Standardowo. Suche do miski i mieszamy. Mokre miksujemy. Wlewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy, żeby wszystko pokryło się sosem. Wykładamy na blachę do pieczenia nasmarowaną olejem lub przykrytą matą silikonową. Pieczemy 35-40 minut w 170 stopniach. W międzyczasie raz lub dwa mieszamy, aby wszystko równo się zrumieniło. Studzimy i przekładamy do puszki. Smacznej pobudki :)



Źródło - Z Pamiętnika Wegetarianki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...