niedziela, 8 kwietnia 2012

Rybne kotleciki z owsianymi płatkami II


Składniki:

300-500g filetów z białej ryby (najlepiej różnych gatunków, u mnie mintaj 
i morszczuk)
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
jajko
1/2 szkl. płatków owsianych
natka pietruszki
sól, pieprz
ew. bułka tarta/otręby do zagęszczenia masy rybnej.

Wykonanie:

Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, by zmiękły. Rybę, cebulę i czosnek mielimy (maszynką do mięsa, blenderem czy innym posiadanym sprzętem). Dodajemy płatki owsiane, jajko i posiekaną natkę pietruszki w ilości ulubionej. Solimy i pieprzymy od serca, porządnie. I mieszamy, też porządnie. Dla uzyskania odpowiedniej gęstości masy podsypujemy bułką tartą/otrębami.

Kształtujemy niewielkiej wielkości kotleciki (co by bamboszami nie zostały, a kształtnymi kotletami). Panierujemy w rozmąconym jajku z mlekiem, a następnie panierujemy – tutaj pełna dowolność. U mnie otręby pszenne z dodatkiem bułki tartej i sezamu. Smażymy po kilka minut na wolnym ogniu z każdej strony.

Podajemy z ziemniaczkami i surówką. U mnie – z potrzeby kolorów, ku radości oka – pięknie, intensywnie fioletowa surówka z kapusty czerwonej, jabłka i cebulki. Dla zdrowotności również, się rozumie.

Źródło - Kocie Smaki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

W imieniu autora przepisu - a także całej Grupy Owsiankowej - dziękujemy za komentarz! :]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...